Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

19 DECEMBER 2023

Prehľad vyhlášok k novým stavebným predpisom

 

autor článku

Roland Hogh

Advokátsky koncipient

Aktualizované 19.4.2024

Podľa súčasnej právnej úpravy nové stavebné predpisy (zákon č. 200/2022 Z. z. o územnom plánovaní a zákon č. 201/2022 Z. z. o výstavbe) nadobudnú účinnosť 1.4.2024. Prijatím novej stavebnej legislatívy vznikla potreba prijať nové vykonávacie predpisy, ktoré upravia podrobnosti k niektorým ustanoveniam nových stavebných predpisov neupraveným priamo v zákonoch.

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR a Ministerstvo dopravy SR preto pripravujú k novým stavebným predpisom viacero vyhlášok, ktorých cieľom je zmodernizovať a zjednotiť postupy pri navrhovaní, povoľovaní a uskutočňovaní stavieb. V tomto článku sme zhrnuli všetky schválené, ako aj pripravované vyhlášky k novej stavebnej legislatíve a ich navrhovaný obsah.

Aktuálne štádium legislatívneho procesu k uvedeným vyhláškam sa vždy dozviete v našom monitoringu.

Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR a Ministerstvo dopravy SR pripravujú nasledovné vyhlášky k novým stavebným predpisom:

Vyhláška č. 392/2023 Z. z. o obsahu a spôsobe spracovania územnoplánovacej dokumentácie a o územnoplánovacích podkladoch a všeobecných požiadavkách na priestorové usporiadanie územia a funkčné využívanie územia

Uvedená vyhláška bola schválená a dňa 11.10.2023 bola zverejnená v Zbierke zákonov SR. Legislatívny proces k tejto vyhláške bol ukončený.

Cieľom vyhlášky je vytvoriť jednotnú formu a obsah územnoplánovacej dokumentácie, pričom definuje produkt, ktorý budú samosprávy v súkromnom sektore architektov a urbanistov obstarávať, ale rovnako ukončuje nejednotnosť výkladu definícií urbanistických regulatívov. Teda budúcou aplikáciou vyhlášky nebude možné dva územné plány dvoch miest čítať odlišne, rovnako nebudú môcť vo svojej štruktúre vyzerať odlišne. Vyhláškou sa taktiež zavádza tzv. digitalizácia územnoplánovacej dokumentácie a jej podkladov.

Vyhláška bude účinná od 1.4.2024 a jej znenie nájdete na tomto odkaze.

Návrh vyhlášky, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o výstavbe

Cieľom vyhlášky je upraviť náležitosti jednotlivých druhov podaní a rozhodnutí vydávaných podľa zákona o výstavbe. Pripravovaná vyhláška bude upravovať obsahové náležitosti žiadostí o vydanie rozhodnutia alebo osvedčenia, obsah správy o prerokovaní stavebného zámeru, obsahové náležitosti rozhodnutí, osvedčení a overovacej doložky a ohlásenia drobnej stavby alebo drobných stavebných prác.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/263) môžete sledovať TU.

Návrh vyhlášky o požiadavkách na bezbariérové navrhovanie a užívanie stavieb

Z hľadiska legislatívneho procesu bolo dňa 22.9.2023 ukončené pripomienkovanie predbežnej informácie k vyhláške a aktuálne štádium procesu predstavuje ukončenie predprípravnej fázy (číslo legislatívneho procesu PI/2023/264).

Cieľom vyhlášky je upraviť podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na bezbariérové navrhovanie a užívanie stavieb, časti stavieb a zmien stavieb v súlade s koncepciou bezbariérovej prístupnosti a užívania stavieb a v súlade s metódou univerzálneho navrhovania.

Návrh vyhlášky upravuje postup pri príprave, navrhovaní, umiestňovaní, projektovaní, rozhodovaní, kolaudovaní a prevádzke stavieb, ich zmien a užívaní stavieb a častí stavieb. Do vyhlášky sa plánuje včleniť aj inovatívny inštitút, a to  projektové a kolaudačné hodnotenie, prípadne aj užívacie hodnotenie bezbariérového užívania stavby, ktorý vypracuje oprávnená osoba a bude súčasťou projektovej dokumentácie v povoľovacom procese a počas užívania stavby bude dostupná pre príslušné osoby vykonávajúce kontrolu. Návrh vyhlášky bude obsahovať prílohy, v ktorých sa ustanovia konkrétne stavebno-technické, materiálové a vzájomné priestorové vzťahy a požiadavky na úpravu priestorov stavieb. Ďalšia príloha by mala obsahovať špecifické kritériá pre jednotlivé typologické druhy stavieb. Projektové, kolaudačné a užívacie hodnotenie „bezbariérovosti“ bude podrobnejšie rozpracované v ďalšej následnej prílohe.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/264) môžete sledovať TU.

Návrh vyhlášky o dokumentácii stavieb

Cieľom vyhlášky je upraviť podrobnosti o rozsahu a obsahu projektovej dokumentácie, realizačnej dokumentácie a prevádzkovej dokumentácie stavby. Vyhláškou plánované určenie jednotnej skladby, obsahu a náležitostí dokumentácie stavby pre jednotlivé fázy prípravy, zhotovovania a prevádzky stavieb vrátane kvalitatívnych požiadaviek na ich vyhotovenie má prispieť k urýchleniu procesov posudzovania dokumentácie povoľujúcimi orgánmi a dotknutými orgánmi a k zlepšeniu kvality výstavby.

Navrhovanou vyhláškou sa v prílohách plánujú ustanoviť podrobnosti o dokumentácii stavebného zámeru, projektu stavby, vykonávacieho projektu, stavebného denníka, skutočného zhotovenia stavby a prevádzke a užívaní stavby.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/265) môžete sledovať TU.

Návrh vyhlášky o všeobecných technických požiadavkách na stavby

Cieľom vyhlášky je upraviť požiadavky na stavebnotechnické riešenie stavieb a požiadavky na účelové riešenie stavieb a ich častí. Návrh vyhlášky upraví postup pri projektovaní, uskutočňovaní, užívaní a odstraňovaní stavieb a ich zmien, stavebných úprav, údržby a zariadenia staveniska.

V prílohe návrhu vyhlášky sa ustanoví členenie stavieb podľa stavebnotechnického vyhotovenia a účelu stavby. Návrh vyhlášky taktiež zadefinuje niektoré základné pojmy vo výstavbe a upraví základné požiadavky na stavbu, na stavebné konštrukcie, technické zariadenia stavieb, užívanie a odstraňovanie stavieb a osobitné požiadavky na niektoré budovy.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/266) môžete sledovať TU.

Návrh vyhlášky o štandardoch a metodike spracovania územnoplánovacej dokumentácie a územnoplánovacích podkladov

Predmetnou vyhláškou dôjde k úprave štandardov a metodiky spracovania územnoplánovacej dokumentácie.

Cieľom návrhu vyhlášky je poskytnúť podrobnejšie vysvetlenie použitých pojmov, konkretizovanie obsahu a spôsobu spracovania územnoplánovacej dokumentácie, vrátane podmienok a regulatívov  priestorového usporiadania a funkčného využívania územia.

Súčasťou vyhlášky budú aj spôsob používania a štandardy jednotlivých regulačných nástrojov v textovej a grafickej časti územnoplánovacej dokumentácie tak, aby boli aplikovateľné v rámci informačného systému územného plánovania a výstavby. Návrh vyhlášky ustanovuje metodiku a štandardy aj vo vzťahu k územnoplánovacím podkladom.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze medzirezortného pripomienkového konania (MPK), a to do 19.2.2024.

Sprievodnú dokumentáciu, vrátane znenia navrhovanej vyhlášky nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (LP/2024/37) môžete sledovať TU.

Vyhláška č. 49/2024 Z. z., ktorou sa ustanovuje obsah a forma žiadosti o zápis do registra odborne spôsobilých osôb a spôsob overenia odbornej spôsobilosti

Uvedená vyhláška bola schválená a dňa 15.3.2024 bola zverejnená v Zbierke zákonov SR. Legislatívny proces k tejto vyhláške bol ukončený. 

Cieľom vyhlášky je jednoznačným spôsobom upraviť podrobnosti o obsahu a rozsahu žiadosti o zápis do registra odborne spôsobilých osôb, o spôsobe vykonávania skúšky a o vydaní preukazu odbornej spôsobilosti. 

Návrh vyhlášky má za cieľ vytvoriť jednotnú formu obsahu žiadosti o zápis do registra odborne spôsobilých osôb a informovať o spôsobe získania odbornej spôsobilosti. Digitalizáciou a podávaním žiadosti prostredníctvom formulára v informačnom systéme sa podľa predkladateľa daný proces zefektívni a prispeje sa tým aj k zníženiu byrokracie.

Vyhláška je účinná od 1.4.2024 a jej znenie nájdete na tomto odkaze.

Vyhláška č. 69/2024 Z. z. o územnotechnických požiadavkách na výstavbu

Uvedená vyhláška bola schválená a dňa 28.3.2024 bola zverejnená v Zbierke zákonov SR. Legislatívny proces k tejto vyhláške bol ukončený.

Cieľom návrhu vyhlášky je jednoznačné definovanie územnotechnických a urbanistických požiadaviek na výstavbu z hľadiska územnotechnického pre všetkých aktérov v procesoch územného plánovania a výstavby.

Návrh vyhlášky upravuje ucelené územnotechnické požiadavky na výstavbu podľa ktorých sa bude postupovať pri obstarávaní a spracovaní územnoplánovacej dokumentácie a územnoplánovacích podkladov, projektovej činnosti, pri povoľovaní budov, inžinierskych stavieb, reklamných stavieb a terénnych úprav, pri vydávaní záväzného stanoviska v prípade, keď obec nemá územnoplánovaciu dokumentáciu či pri vymedzovaní stavebných pozemkov.

Návrh vyhlášky zároveň definuje niektoré základné pojmy pre výstavbu v územnom plánovaní.

Vyhláška je účinná od 1.4.2024 a jej znenie nájdete na tomto odkaze.

Návrh vyhlášky o informačnom systéme (URBION)

Cieľom návrhu vyhlášky je upraviť podrobnosti o rozsahu, štruktúre, forme a spôsobe evidencie údajov v informačnom systéme URBION a o obsahu elektronického výpisu z informačného systému, vzory formulárov používaných informačným systémom a podrobnosti o druhoch, obsahu a forme dokumentácie stavby, vrátane podrobností o spôsobe prerokovania návrhu stavebného zámeru, vyhodnotenia pripomienkového konania, správe z prerokovania návrhu stavebného zámeru a priebehu kolaudácie.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/291) môžete sledovať TU.

Vyhláška č. 54/2024 Z. z., ktorou sa ustanovujú vzory formulárov používané informačným systémom územného plánovania a výstavby

Uvedená vyhláška bola schválená a dňa 20.3.2024 bola zverejnená v Zbierke zákonov SR. Legislatívny proces k tejto vyhláške bol ukončený.

Cieľom vyhlášky je zavedenie jednotných vzorov formulárov používaných informačným systémom v procese obstarávania územnoplánovacej dokumentácie pre všetkých účastníkov procesu s cieľom optimalizácie a postupnej automatizácie.

Účelom vyhlášky je poskytnúť samosprávam, ako orgánom územného plánovania, odborne spôsobilým osobám na obstarávanie územnoplánovacej dokumentácie, tretím osobám a orgánom štátnej moci formuláre, cez ktoré budú mať povinnosť elektronicky komunikovať. Predpis v prílohe definuje obsahovú štruktúru formulárov, ktorá sa bude následne meniť do konkrétneho riešenia elektronických formulárov v jednotnom štátnom prostredí slovensko.sk. Samotné elektronické formuláre budú potom integrované na portál úradu a k dispozícii pre zúčastnených aktérov procesov územného plánovania.

Formuláre sa vo svojom obsahu venujú štyrom okruhom.

Prvá skupina pokrýva formuláre používané samosprávou, fyzickými osobami  a právnickými osobami, orgánmi štátnej moci pri obstaraní novej územnoplánovacej dokumentácie či jej zmenách a doplnkoch. Ustanovujú sa vzory formulárov pre správy o územnoplánovacej dokumentácii, podnety, stanoviská a pripomienky dotknutých subjektov a osôb v procese obstarávania územnoplánovacej dokumentácie, ďalej pre zadanie, správy o prerokovaní návrhu územnoplánovacej dokumentácie.

Druhá skupina formulárov sa venuje inštitútu stavebnej uzávery a obsahujú oznámenie o začatí konania, rozhodnutí a odvolaní sa voči rozhodnutiu o stavebnej uzávere.

Tretia skupina obsahuje formulár žiadosti o dotáciu na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie.

Štvrtá skupina predstavuje formulár žiadosti o výpis zo záväznej časti územnoplánovacej dokumentácie.

Vyhláška je účinná od 1.4.2024 a jej znenie nájdete na tomto odkaze.

Návrh vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o členení stavieb

Zákon č. 201/2022 Z. z. o výstavbe a jeho prílohy rozdeľujú stavby a stavebné práce do skupín z hľadiska požiadaviek na ich administratívne prerokovanie na také, ktoré (i) nepodliehajú režimu zákona, (ii) ktorých uskutočnenie postačí ohlásiť stavebnému úradu, (iii) ktoré vyžadujú stavebné povolenie, overenie projektovej dokumentácie alebo spracovanie vykonávacieho projektu a kolaudačné osvedčenie.

Z hľadiska stavebnotechnického vyhotovenia a účelu stavby stavebné predpisy definujú iba základné rozdelenie stavieb na budovy a inžinierske stavby.

Návrh vyhlášky má za cieľ podrobnejšie rozčleniť základné typy stavieb ďalej, a to z hľadiska stavebnotechnického, ich funkcie a účelu využitia. Kategorizuje ich do oddielov, skupín a tried podľa spoločných kritérií.

Návrh vyhlášky ďalej zavádza jednotný identifikačný kód stavby, ktorého účelom podľa navrhovateľa je ľahšie a presnejšie definovanie stavieb v rámci agendového systému v informačnom systéme stavieb.

Ďalším cieľom návrhu vyhlášky je prepojenie podmienok funkčného využitia územia podľa kódov funkcie územia v zmysle územnoplánovacej dokumentácie a druhu a účelu stavby, ktorá v území môže byť povolená.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/318) môžete sledovať TU.

Návrh vyhlášky o geodetických a kartografických činnostiach vo výstavbe

Vyhláška upraví najmä podrobnosti o úlohách geodeta v jednotlivých fázach prípravy, zhotovovania a prevádzky stavieb, obsah a náležitosti dokumentácie pripravovanej geodetom, obsah a náležitosti dokumentácie vyhotovovanej pri výkone vybraných geodetických a kartografických činností (§ 6 zákona NR SR č. 215/1995 Z. z. o geodézii a kartografii v znení neskorších predpisov), vrátane kvalitatívnych požiadaviek na ich vyhotovenie a podmienky vzájomnej súčinnosti geodetov a hlavného geodeta stavby pôsobiacich na stavbe a podmienky súčinnosti geodetov pôsobiacich na stavbe s ostatnými účastníkmi stavebného procesu.

Návrh vyhlášky ďalej upraví obsah, náležitosti a kvalitatívne podmienky dokumentácie vyhotovovanej pri výkone geodetických a kartografických činností súvisiacich najmä s prípravou mapových podkladov a ďalších geodetických podkladov stavby, protokolárnym odovzdaním a prevzatím geodetických podkladov stavby, vyznačením priebehu podzemných vedení a inžinierskych sietí na pozemku, na ktorom sa zhotovuje stavba, vytýčením priestorovej polohy stavby a podrobným vytýčením stavby, realizáciou merania posunov a pretvorení, vyhotovením geodetickej časti dokumentácie skutočného zhotovenia stavby, realizáciou meraní za účelom fakturácie stavebných prác a výkonov, vyhotovením dokumentácie geodetických činností v stavebnom denníku, súborným spracovaním informačného systému stavby, vyhotovením dokumentácie a geodetických podkladov ku kolaudácii stavby, vyhotovením porealizačnej dokumentácie stavby a podkladov na zápis stavby v informačnom systéme katastra nehnuteľností.

Proces prípravy vyhlášky je aktuálne vo fáze predbežnej informácie, znenie jej obsahu zatiaľ zverejnené nebolo.

Sprievodnú dokumentáciu k predbežnej informácii nájdete TU.

Legislatívny proces k vyhláške (PI/2023/227) môžete sledovať TU.


Pripravované vyhlášky Úradom pre územné plánovanie a výstavbu SR pravidelne sledujeme a v prípade akýchkoľvek zmien a nových informácií článok pravidelne aktualizujeme.

 


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články