Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

21 APRÍL 2020

Rúško pre váš biznis: COVID-19 a sociálne opatrenia

 

autor článku

Poláček & Partners

COVID-19 zasiahol do života každého z nás. V minulých článkoch sme vám poskytli viaceré rady, ako postupovať v súčasnej krízovej situácii v pracovnoprávnych vzťahoch či vzťahoch s vašimi obchodnými partnermi. Venovali sme sa aj hrozbe správnych a trestných sankcií.  

Každým dňom však pribúdajú nové opatrenia, ktorých cieľom je nielen zamedziť šíreniu nákazy, ale aj pomôcť podnikateľom a ľuďom prekonať túto nepriaznivú situáciu. V Poláček & Partners preto nezaháľame a naďalej pozorne sledujeme nové dianie.

Zásadnými zmenami si prešiel zákon o sociálnom poistení, ktorý parlament v krátkej dobe novelizoval už dvakrát.

Dňa 27. marca 2020 nadobudla účinnosť prvá novela zákona o sociálnom poistení. Touto novelou boli prijaté zásadne zmeny v systéme vyplácania sociálnych dávok. Zavádza sa napríklad tzv. pandemické ošetrovné či nemocenské pri karanténe. Za podstatnú považujeme aj zmenu, ktorú táto novela priniesla pre udržanie zamestnanosti.

Druhá novela zákona o sociálnom poistení je už zameraná práve na zamestnávateľov - prináša totiž benefity v podobe odkladu platenia odvodov za zamestnancov.

Poďme si teda tieto novinky podrobnejšie predstaviť.

Zmeny vo vyplácaní sociálnych dávok

Novela zákona o sociálnom poistení sa dotkla najmä vyplácania nemocenských dávok. Ak je zamestnanec alebo SZČO na „PN-ke“, z dôvodu nariadenej karantény alebo izolácie, už od prvého dňa môže čerpať nemocenské, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa vo výške 55 % z denného vymeriavacieho základu. Toto opatrenie predstavuje najmä úľavu pre zamestnávateľov, ktorí museli zamestnancom počas prvých desiatich dní karantény poskytovať náhradu mzdy.

Nezabúdajte, že tento systém vyplácania nemocenského platí len počas trvania krízovej situácie, ktorá súvisí s COVID-19.

Zásadnými zmenami prešlo aj ošetrovné, alebo tzv. OČR. Rodičia môžu totiž po novom poberať ošetrovné počas celej doby starostlivosti o dieťa, ktorému bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo ktoré nemôže pre šírenie nákazy navštevovať školu, škôlku, alebo iné zariadenie sociálnych služieb. Vzhľadom na to, že rodičia mali pôvodne nárok len na 10 dní OČR, predstavuje toto opatrenie v súčasnej neľahkej situácii pozitívnu zmenu.    

Nárok na ošetrovné vzniká rodičovi, ktorý musí z dôvodu preventívnych opatrení šírenia vírusu ostať doma s dieťaťom do jedenásteho roku veku, alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Rodičia v tomto prípade nie sú povinní predkladať sociálnej poisťovni potvrdenie od lekára.

Naopak, lekárske potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa sa vyžaduje v prípade, ak by s ním rodič musel ostať doma, pretože si to vyžaduje jeho zdravotný stav.

Ošetrovné však nie je zamerané výhradne na rodičov školákov. OČR môže v tejto krízovej situácii poberať aj osoba, ktorá sa stará o príbuzného v priamom rade, teda súrodenca, manžela, manželku alebo rodiča manžela alebo manželky, ak zariadenie sociálnych služieb, v ktorom sa takejto osobe poskytuje sociálna služba ambulantnou formou alebo pobytovou formou, bolo rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v ňom bolo nariadené karanténne opatrenie.

Pokiaľ ste aj vy ostali s vašimi ratolesťami alebo príbuznými doma, nezabudnite koncom mesiaca predložiť sociálnej poisťovni čestné vyhlásenie o tom, v ktorých dňoch ste sa o dieťa alebo príbuzného osobne a celodenne starali.

Odklad odvodov zamestnanca

Zatvorené prevádzky, obmedzená výroba, pokles tržieb. Takto to dnes vyzerá u väčšiny podnikateľov. Zamestnanci nepracujú, ale odvody za nich platiť musíte. Pokiaľ aj vám klesli za mesiac marec 2020 tržby o viac ako 40 %, zbystrite pozornosť.

Ako podnikateľ totiž máte možnosť zaplatiť odvody za seba a svojich zamestnancov za mesiac marec až k 31. júlu 2020.

Ide teda len o odklad platenia odvodov. Ako to už býva zvykom, povinnosti vás skôr či neskôr doženú. Aby ste sa vyhli sankciám, nezabudnite v uvedenom termíne zaplatiť všetky „odložené“ odvody.

Upozorňujeme, že táto úľava sa však nevzťahuje na časť odvodov, ktoré si platí sám zamestnanec a pravidelne mu ich „strhávate“ z hrubej mzdy. V tomto prípade sa nič nemení tieto je potrebné zaplatiť v riadnom termíne.

Zmeny v zákone o službách zamestnanosti

Z dôvodu šírenia koronavírusu sú viaceré prevádzky zatvorené. Podnikatelia vykazujú vysoké straty a žiadne tržby. Často nemajú prostriedky ani na mzdy svojich zamestnancov.

Prvá z noviel zákona o sociálnom poistení preto priniesla aj zmeny v zákone o službách zamestnanosti.

Zákon o službách zamestnanosti vo svojich ustanoveniach upravuje tzv. aktívne opatrenia na trhu práce. Ide o rôzne programy a projekty, ktoré pomáhajú podporovať zamestnanosť prostredníctvom finančných príspevkov, vzdelávacích aktivít či iných činností realizovaných pod záštitou rezortu práce.

Po novom sa za aktívne opatrenia na trhu práce považujú aj projekty na podporu udržania pracovných miest a  prevádzok podnikateľov v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu a na odstránenie ich následkov.

Čo to teda v praxi znamená? Vláda má otvorený priestor na to, aby mohla zaviesť takéto aktívne opatrenia. Na viacerých z nich momentálne pracuje.

Ich prijímanie a schvaľovanie pre vás pozorne sledujeme. Chceme, aby ste ich mohli čo najrýchlejšie využiť. V prípade potreby sa na nás neváhajte obrátiť.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články