Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

17 OKTÓBER 2023

ÚRSO navrhuje pravidlá pripájania do sústavy, toto sú tie najdôležitejšie

 

autor článku

Nikoleta Kakusová

Seniorná advokátka

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zverejnil návrh dlhoočakávanej vyhlášky, ktorej cieľom je upraviť podmienky pripojenia a zjednotiť rôzne procesy pripájania zariadení do distribučných sústav a do prenosovej sústavy. Pripomienky je možné zasielať do 30.10.2023. V článku sa dozviete najdôležitejšie navrhované zmeny.

Čakali na ňu výrobcovia, odberatelia, distribučné sústavy, SEPS, respektíve každý, kto sa ako-tak zaujíma o energetiku. Legislatívny proces novej vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podmienky pripájania a postup prevádzkovateľa sústavy pri pripojení, sa začal skoro presne rok po tom, ako Zákon o energetike (zákon č. 251/2012 Z. z.) na to ÚRSO splnomocnil.[1]

Priebeh legislatívneho procesu môžete sledovať TU, pričom aktuálne prebieha medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré sa skončí 30.10.2023.

V súčasnosti totiž na Slovensku platí, že ak chcete pripojiť zariadenie do distribučnej sústavy, čaká vás úplne iný postup na strednom, východnom či západnom Slovensku. Iný postup je tiež pri pripojení zariadení do prenosovej sústavy SEPS. Prevádzkovatelia sústav majú vlastné a nejednotné pravidlá pripájania do sústav upravené vo svojich prevádzkových poriadkoch a technických podmienkach.

Ambíciou vyhlášky ÚRSO je tieto procesy (okrem iného) zjednotiť a zaviesť ich transparentnosť. Pozrieme sa na pár návrhov pravidiel pripájania, ktoré by mali platiť naprieč celým Slovenskom.

Bez splnenia týchto troch podmienok zariadenie do sústavy nepripojíte

ÚRSO navrhuje tieto tri podmienky pripojenia do sústavy:

  • doručenie úplnej žiadosti o pripojenie, ktorú bude možné zasielať aj elektronicky, pričom náležitosti budú upravovať prevádzkové poriadky prevádzkovateľov sústav;
  • rezervovanie voľnej kapacity v sústave, a napokon
  • splnenie obchodných a technických podmienok prevádzkovateľa sústavy.

Voľná kapacita sa rezervuje na 30 dní

V súčasnosti naprieč troma regionálnymi distribučnými sústavami a prenosovou sústavou nie je možné jasne určiť moment, kedy sa voľná kapacita v sústave pre žiadateľa zarezervuje. ÚRSO v návrhu vyhlášky tento moment upravuje a tiež zjednocuje.

V prípade menších elektroenergetických zariadení, na ktorých výstavu nie je potrebné osvedčenie vydané Ministerstvom hospodárstva SR[2] (napríklad pri slnečných a veterných elektrárňach do výšky inštalovaného výkonu 5 MW), by mal byť kľúčový moment predloženia návrhu zmluvy o pripojení zo strany prevádzkovateľa sústavy. Odvtedy sa kapacita pre žiadateľa rezervuje na 30 dní (v prípade pripojenia do distribučných sústav na napäťovej úrovni NN a VN) alebo 60 dní (v prípade pripojenia do prenosovej sústavy), alebo 90 dní (v prípade pripojenia do distribučných sústav na napäťovej úrovni VVN). Ak žiadateľ dovtedy návrh zmluvy o pripojení neprijme, kapacitu stráca.

V prípade väčších zariadení, na ktorých výstavbu je už potrebné získať osvedčenie vydané Ministerstvom hospodárstva SR[3] (napríklad pri slnečných a veterných elektrárňach nad výšku inštalovaného výkonu 5 MW), sa kapacita rezervuje od vydania stanoviska prevádzkovateľa sústavy k tomuto osvedčeniu. Rezervovaná kapacita však zaniká, pokiaľ (i) žiadateľ do 30 dní nepodá žiadosť o vydanie osvedčenia, (ii) konanie o vydanie osvedčenia sa právoplatne zastaví alebo (iii) žiadosť bude ministerstvom hospodárstva zamietnutá.

Čas na vybudovanie zariadení pripojených do distribučných sústav závisí od veľkosti a náročnosti zariadenia

Súčasťou zmluvy o pripojení sú obchodné a technické podmienky prevádzkovateľa sústavy. Tieto podmienky podliehajú vecnej regulácii zo strany ÚRSO. Podľa návrhu vyhlášky by v konkrétnej zmluve o pripojení mali mať tieto podmienky v prípade pripájania do distribučných sústav limitovanú platnosť a účinnosť. Inými slovami, navrhuje sa, že:

  • do 24 mesiacov od uzatvorenia zmluvy bude potrebné vybudovať energetické zariadenie, ak hodnota maximálnej rezervovanej kapacity bude do 1 MW;
  • do 36 mesiacov od uzatvorenia zmluvy bude potrebné vybudovať energetické zariadenie, ak hodnota maximálnej rezervovanej kapacity bude nad 1 MW a do 5 MW;
  • do 48 mesiacov od uzatvorenia zmluvy bude potrebné vybudovať energetické zariadenie, ak hodnota maximálnej rezervovanej kapacity bude nad 5 MW alebo ak si pripojenie vyžaduje zmenu územného plánu, zisťovacie konanie v EIA alebo verejné obstarávanie.

Pripojovací poplatok by sa mal hradiť v troch častiach

Výška pripojovacieho poplatku a jeho nejednotný moment úhrady je aktuálne v praxi rovnako problematický. Vyhláška ÚRSO navrhuje, aby sa pripojovací poplatok platil v zásade v troch častiach.

Prvú časť vo výške 50% z pripojovacieho poplatku by sa mala uhradiť do 30 dní od podpisu zmluvy o pripojení. Druhú časť vo výške 30% z pripojovacieho poplatku bude potrebné uhradiť do 30 dní od doručenia potvrdenia o tom, že prevádzkovateľovi sústavy boli doručené všetky doklady potrebné k pripojeniu. Tretiu časť vo výške 20% z pripojovacieho poplatku žiadateľ uhradí do 30 dní po doručení protokolu, ktorý potvrdzuje pripojenie jeho zariadenia do sústavy.

Krátkodobé pripojenie odberného elektrického zariadenia

Návrh vyhlášky tiež upravuje situáciu, kedy je potrebné na krátku dobu pripojiť odberné elektrické zariadenie napríklad z dôvodu výstavby, verejných podujatí či kultúrnych a zábavných akcií.

Ide o krátkodobé pripojenie odberného miesta, ktoré je možné vykonať iba na existujúcom odbernom mieste pripojenom do distribučnej sústavy a na napäťovej úrovni NN alebo VN. Takéto pripojenie môže trvať najviac 30 po sebe nasledujúcich dní a požadovaná kapacita krátkodobého pripojenia nemôže prekročiť maximálne rezervovanú kapacitu existujúceho odberného miesta.

Podmienky pre zjednodušené pripojenie zariadení

Napokon vyhláška sa jemne dotýka aj pripojenia tzv. malých zdrojov. Ide o zariadenia na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie s celkovým inštalovaným výkonom do 10,8 kW.[4] Návrh vyhlášky však vo veľkej miere odkazuje na úpravu pripájania malých zdrojov v Zákona o podpore OZE (zákon č. 309/2009 Z. z.). Návrh vyhlášky však osobitne nerieši pripájanie lokálnych zdrojov.

Pripomienky sú vítané

Práve toto pripomienkové konanie predstavuje významný priestor na podnety z praxe a návrhy na zlepšenie, o ktorých sa pri rôznych príležitostiach intenzívne diskutuje.

Lehota na pripomienky k návrhu vyhlášky uplynie 30.10.2023. Predkladať ich možno po prihlásení TU.


Nikoleta Kakusová sa špecializuje na energetiku a správne a pozemkové právo.

Nikoleta je aj autorkou jedného z našich najčítanejších článkov na webe s názvom: Viete, aký je rozdiel medzi parcelou registra C a E?


[1]           Ust. § 95 ods. 2 písm. n) Zákona o energetike účinný od 7.10.2022.

[2]          Podľa § 12 ods. 2 zákona č. 251/2012 Z. z. o energetike.

[3]          Podľa § 12 ods. 2 zákona č. 251/2012 Z. z. o energetike.

[4]          Ust. § 2 ods. 3 písm. k) zákona č. 309/2009 Z. z.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články