Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

22 APRÍL 2020

Rúško pre váš biznis: COVID-19 a podpora podnikateľa

 

autor článku

Poláček & Partners

V posledných týždňoch silnejú hlasy po postupnom „otváraní ekonomiky“. Malé, stredné, ale aj väčšie podniky bezpochyby potrebujú nádych. Pre mnohých to ale nemusí byť nádych jednoduchý.

Štát podnikateľom podáva pomocnú ruku na viacerých frontoch. Úvery, dane, podpora zamestnanosti a iné. My v POLÁČEK & PARTNERS to všetko pozorne sledujeme. Chceme vám byť partnerom v týchto neľahkých časoch a upozorniť vás na všetko, čo môže pomôcť vášmu podnikaniu.

Poďme sa pozrieť na to, čo všetko môžete využiť.

Bezodplatný odklad splátok

Ak ste malý alebo stredný podnik (s menej ako 250 zamestnancami a s ročným obratom maximálne 50 miliónov EUR, prípadne ročnou súvahou maximálne 43 miliónov EUR) a nie ste v omeškaní s platením svojho úveru o 30 dní, môžete požiadať o odklad splátok úveru na obdobie 1 až 9 mesiacov.

Splátky si môžete odložiť iba počas trvania pandémie a iba na úverové zmluvy uzatvorené po jej vyhlásení. Samotný odklad splátok platí až do jeho uplynutia, a to aj v prípade, ak obdobie pandémie skončí skôr.

Upozorňujeme, že úver sa počas odkladu splátok aj naďalej úročí, čo znamená, že za obdobie odkladu splátok je potrebné úrok doplatiť. Nie je vylúčené, že sa s bankou budete môcť individuálne dohodnúť na spôsobe a dĺžke doplatenia týchto úrokov.

Dôležité pre vás je, že na odklad splátok sa nebude pozerať ako na omeškanie splátky úveru a jeho zaznačenie v úverovom registri pre vás nebude mať v budúcnosti negatívne následky.

Finančná pomoc pri poskytovaní osobitných typoch úverov

Ak ste malý alebo stredný podnik (okrem sprostredkovateľov zamestnania za úhradu, alebo tých, čo vykonávajú činnosť dočasného zamestnávania), môžete získať kombinovanú finančnú pomoc od Ministerstva financií SR, v spolupráci s Eximbankou a Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou (Banky), a to tým, že štát poskytne záruku za váš úver, alebo uhradí úroky z úveru (bonifikácia úroku).

Malý a stredný podnik môže uzavrieť zmluvu o úvere s Bankami. Ministerstvo financií za tento úver preberá záruku a uhradí ho, ak ho podnik nesplní, a súčasne podnik nemá nedoplatky na sociálnom poistení, zdravotnom poistení, nebolo voči nemu začaté konkurzné alebo reštrukturalizačné konanie a spĺňa ďalšie podmienky podľa uzatvorenej zmluvy.

Bonifikáciu úroku môžete získať, ak v určenom období udržíte úroveň zamestnanosti a na konci tohto obdobia nebudete mať dlhy na sociálnych a zdravotných odvodoch nad výšku určenú v zmluve o úvere.

Viac informácií nájdete aj tu. Znenie časti zákona č. 67/2020 Z. z. upravujúcej opatrenia v oblasti finančného trhu nájdete tu.

Finančná pomoc na udržanie zamestnanosti (kurzarbeit)

Ako zamestnávateľ, ktorý v čase pandémie a vyhlásenej mimoriadnej situácie (od 13.3.2020) udržíte pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej prevádzky, môžete požiadať o príspevok na úhradu mzdy zamestnanca.

Výška príspevku je 80% priemerného zárobku zamestnanca, najviac vo výške 880 EUR. Podmienkou na pridelenie tohto príspevku je, že zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa.

Okrem uvedenej možnosti máte nárok aj na paušálny príspevok na úhradu časti mzdových nákladov na každého zamestnanca, ktorý v danom mesiaci nebol viac ako 50 % pracovného času na napríklad na OČR, PN alebo dovolenke. Paušálny príspevok na zamestnanca sa vypočítava podľa poklesu tržieb v danom miesiaci. Za mesiac marec 2020 to môže byť od 90 EUR do 270 EUR na zamestnanca, za mesiac apríl 2020 od 180 EUR do 540 EUR na zamestnanca, v závislosti od výšky poklesu. Bližšie informácie môžete nájsť aj tu.

Oslobodenie od cla a PDH pri dovoze materiálu z tretích krajín

Ak podnikáte v oblasti zdravotníckeho materiálu a liekov, mali by ste vedieť, že pri nich môžete požiadať o oslobodenie od dovozného cla a od dane z pridanej hodnoty.

Musí ale ísť o tovar, ktorý bude prepustený do voľného obehu štátnymi orgánmi alebo charitatívnymi a dobročinnými organizáciami, ktoré schvaľuje Ministerstvo vnútra, a ktorý je určený na pridelenie osobám s ochorením COVID-19, alebo osobám zapojeným do boja proti šíreniu tohto ochorenia. Informácie nájdete aj tu.

Pomôže aj odklad dane

Nezabudnite na možnosť odložiť podanie daňového priznania k dani z príjmov.

Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie, ktorého posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynie počas obdobia pandémie, sa podáva v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie.

Dôležité odpovede na otázky týkajúce sa dane z príjmov nájdete tu, v prípade otázok týkajúcich sa danej z pridanej hodnoty tu.

Štátna pomoc pre podnikanie je tu pre vás. Rovnako sme tu pre vás aj my. Radi vám odpovieme na vaše ďalšie otázky, alebo vás budeme sprevádzať procesom využitia tejto podpory. Nezabúdajte preto pravidelne navštevovať náš web a sociálne siete (facebook, LinkedIn) kde vám pravidelne prinášame všetky aktuálne informácie.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články