Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

25 MÁJ 2018

Nová povinnosť: Kto je konečným užívateľom výhod vo vašej firme a ako ho registrovať?

 

autor článku

Miroslav Vaško

Podnikatelia zbystrite pozornosť. Novelou zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a financovaním terorizmu boli pre právnické osoby zavedené nové povinnosti. Áno, týkajú sa všetkých druhov obchodných spoločností, družstiev, neinvestičných fondov, neziskových organizácií, nadácií a účelových združení majetku bez právnej subjektivity. Výnimkou sú  len subjekty verejnej správy .

O čo ide?

Od 15. marca 2018 sú všetky uvedené osoby povinné identifikovať svojho konečného užívateľa výhod, čiže fyzickú osobu, ktorá skutočne ovláda alebo kontroluje daný subjekt, alebo má z jeho činnosti/obchodu prospech.

Údaje o konečnom užívateľovi výhod sú predmetné subjekty povinné uchovávať v listinnej alebo elektronickej podobe a priebežne aktualizovať. Tieto údaje je nutné uchovávať po dobu piatich rokov od zániku postavenia určitej fyzickej osoby ako konečného užívateľa výhod.

Upozorňujeme, že za porušenie povinnosti od uvedeného identifikovať konečného užívateľa a uchovávať o ňom príslušné údaje hrozí spomínaným subjektom pokuta až do výšky 200 000 EUR.

Doteraz sa povinnosť identifikovať svojho konečného užívateľa výhod týkala najmä osôb, ktoré obchodujú so štátom, a to na základe tzv. protischránkového zákona, odteraz sa povinnosť identifikácie vzťahuje na takmer všetky podnikateľské subjekty.

Zápis je povinný

Okrem vyššie uvedeného zavádza novela zákona o praní špinavých peňazí taktiež ďalšiu významnú povinnosť, a to povinnosť zápisu konečného užívateľa výhod do príslušného registra. V najväčšom rozsahu sa táto povinnosť dotkne osôb registrovaných v obchodnom registri.

Údaje o konečných užívateľoch výhod zapísané v registroch nebudú na rozdiel od údajov zapísaných v Registri partnerov verejného sektora verejnosti prístupné. Budú slúžiť vymedzeným verejným orgánom ako tzv. referenčné údaje, resp. môžu byť poskytnuté osobe, ktorá preukáže legitímny záujem. Osobou, ktorá preukáže legitímny záujem môže byť napr. investigatívny novinár, ktorý však musí náležite zdôvodniť svoj záujem o tieto informácie.

Zápis konečného užívateľa výhod do obchodného registra bude bezplatný a bude sa uskutočňovať na základe osobitného formulára. Údaje o konečnom užívateľovi výhod nebude potrebné obchodnému registru preukazovať žiadnymi dokladmi, tak ako to je v prípade Registra partnerov verejného sektora. Zápis konečného užívateľa výhod do ostatných registrov bude prebiehať obdobne.

Kľúčovým dátumom pre splnenie registrácie konečného užívateľa výhod do príslušných registrov je 31. október 2018. Subjekty vzniknuté pred týmto dátumom budú povinné oznámiť príslušnému registru svojho konečného užívateľa výhod v čase od 1.11.2018 do 31. decembra 2019. Subjekty, ktoré budú do príslušného registra zapísané po tomto dátume si musia povinnosť splniť hneď pri zápise.

Kto je „konečný užívateľ výhod“ a ako ho zapísať?

Na rozdiel od protischánkového zákona vyššie vymedzené osoby nemusia registrovať konečného užívateľa výhod prostredníctvom tzv. oprávnenej osoby (napr. advokát, notár, banka). Registráciu môžu vykonať samy. Z našich skúseností ako osoby oprávnenej registrovať podnikateľské subjekty v Registri partnerov verejného sektora však vieme, že s ohľadom na komplikovanú definíciu konečného užívateľa výhod a častokrát zložitú vlastnícku a riadiacu štruktúru právnickej osoby je niekedy skutočne náročné správne určiť konečného užívateľa výhod. Preto odporúčame každému subjektu vyhľadať pomoc pri určovaní a následnej registrácií konečného užívateľa výhod.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články