Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

29 NOVEMBER 2022

JURAJ ONDREJKA NÁM POSKYTOL INTERVIEW

 

autor článku

Poláček & Partners

Rád sa ponára do studenej vody, no ešte viac do právnych problémov a hľadania riešení v energetike. Ako nový partner bude dohliadať na strategické projekty pre klientov a pomáhať ľuďom vo firme rásť. Juraj Ondrejka.

V Poláček & Partners si od októbra 2016. Pamätáš si tvoje začiatky? Prečo si sa rozhodol stať súčasťou tímu?

Áno, a veľmi sviežo. Tých šesť rokov mi zbehlo veľmi rýchlo. Pravdupovediac, dôvod, prečo som v Poláček & Partners, je taká obyčajná „zhoda okolností“. Po presťahovaní sa do Bratislavy som sa spoznal s Jozefom Hudákom. Keď som mu po nejakom čase spomenul, že plánujem v rámci koncipientskej praxe zmenu kancelárie, oslovil ma s ponukou, že aj u nich v Poláček & Partners potrebujú právnika, na energetiku. Ak mám byť úprimný, tak pre mňa ako právnika, ktorý sa vtedy profiloval skôr smerom k právu duševného vlastníctva a ochranných známok, tá energetika znela pomerne „exoticky“. Veľmi sa mi však páčil  „drajv“, ktorí právnici v tejto kancelárii mali, a najmä to, že sa nebáli výziev. To ma presvedčilo. Nakoniec aj tá energetika sa ukázala celkom v inom svetle ako som si predstavoval. S odstupom času cítim, že som sa v nej našiel. Jozefovi som vďačný za to, že ma vtedy oslovil.

Ako vnímaš rozvoj kancelárie odkedy si sem nastúpil?

Jedným slovom, dynamicky. V čase keď som nastúpil, sme boli v podstate taký malý právnický „start up“, ktorý tvorilo aj s Pavlom päť právnikov. Teraz nás je len právnikov sedemnásť a pri práci nám pomáha aj šikovný admin support. Máme bohato vybavenú knižnicu, bezpečné interné systémy, kvalitné technologické vybavenie a vlastne všetko, čo právnik k práci potrebuje. Je to už riadne zabehnutá advokátska kancelária so všetkým, čo k tomu patrí. Spoločne sme si zadefinovali naše vlastné firemné hodnoty, ktoré nám slúžia ako akýsi kompas, ktorým sa riadime pri zložitejších situáciách, či zásadnejších rozhodnutiach.

Som obzvlášť hrdý na to, že sa nám podarilo vybudovať kvalitný tím výnimočných ľudí, ktorí sú „podkutí“ nie len odborne, ale aj hodnotovo.

Čo ťa naučila práca v advokátskej kancelárii Poláček & Partners?

Keďže som v tejto kancelárii v podstate právnicky „dospel“, je toho veľmi veľa, a to naprieč sporovou, transakčnou, či analytickou agendou.

Nadobudnuté vedomosti sú však len časťou toho, čo advokát potrebuje. Pre mňa bolo tiež dôležité, že ma Pavol od počiatku zapájal do veľkých projektov a umožnil mi z prvého radu navnímať biznisové vzťahy a ich tempo.

Osobitnou kapitolou bola prezentácia firmy na rôznych podujatiach. Desila ma predstava, že sa mám postaviť pred desiatky, či stovky ľudí a prednášať im na nejakú tému. V tomto som bol hodený do studenej vody. Za čo som teraz s odstupom času vďačný. Každoročne prednášam na niekoľkých podujatiach a dokonca ma to aj baví (smiech).

Na ktorý prípad najradšej spomínaš?

To je ťažká otázka. Ak by som to mal brať tak, že kedy výsledky mojej práce ovplyvnili najviac ľudí, tak by to bola kauza zániku podpory v roku 2020. Vtedajší zákon o podpore obsahoval veľmi prísnu, až likvidačnú sankciu. Tá mala výrobcu elektriny z OZE postihnúť aj pre niekoľko eurové nedoplatky. Išlo o desiatky bioplynových staníc, fotovoltických elektrární, ale aj firiem, ktoré zamestnávali množstvo ľudí. Do tejto témy sme sa zahryzli. Z našich analýz nám vyplynulo, že takáto právna úprava je neústavná a zároveň sme navrhli legislatívne riešenie, ktoré jednak sanovalo neústavný zásah do práv výrobcov, ale aj spravodlivo nastavilo túto sankciu do budúcna. V spolupráci so SAPI nasledovalo množstvo rokovaní a stretnutí.

Ako to dopadlo?

Spoločnými silami sa nám podarilo presvedčiť zákonodarcu o naliehavosti tejto témy a navrhovanom riešení. Na konci sme si sadli s kolegami na pivo a tešili sa, že sa podarila dobrá vec.

Čo tvoje partnerstvo prinesie klientom advokátskej kancelárie? 

Ako partner kancelárie sa budem jednak spolupodieľať na zodpovednosti za jej vedenie, ale tiež budem mať na starosti strategický dohľad nad riešením kľúčových projektov a káuz. 

Najväčšou hodnotou advokátskej kancelárie sú však ľudia, ich skúsenosti a vedomosti. Budem preto usilovať o to, aby mali čo najlepšie podmienky k tomu, aby v službe pre klienta vedeli naplno využiť svoj potenciál. Iba tak možno klientom prinášať špičkovú právnu službu, na ktorú sú u nás zvyknutí, a pre ktorú sa na nás s dôverou obracajú.

Povedz nám o tebe niečo, čo málokto vie. Venuješ sa popri práci niečomu, čo ťa inšpiruje?

Také, čomu sa venujem popri práci a vie o tom iba málokto asi nemám. Také, čo vedia všetci z kancelárie, je plávanie v ľadovej vode. Všetkých volám so sebou, no nikto sa nechce pridať (smiech). Neviem, či ma to k niečomu inšpiruje, ale pomáha mi to prečistiť hlavu.

Srdcovkou je pre mňa horská cyklistika. Samozrejme, keď mi manželka a deti dajú priepustku.

 Na záver už len, tešíš sa na novú dôležitú pozíciu v Poláček & Partners? 

Áno, teším sa a vážim si podporu a dôveru mojich kolegov.

                


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články