Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

24 SEPTEMBER 2020

VÝROBCOV ZO ZOZNAMU ÚRSO OD ZÁCHRANY DELÍ UŽ LEN PODPIS PREZIDENTKY

 

autor článku

Juraj Ondrejka

Partner

Dňa 24.9.2020 poslanci v Národnej rade SR schválili novelu zákona o podpore OZE. Hlavným účelom tejto zmeny je zásadná úprava doterajšej sankcie vo forme zániku práva na podporu doplatkom kvôli nedoplatkom na daniach a odvodoch, a zároveň odstránenie jej neústavných dopadov na už dotknutých výrobcov.

Novela teda odstránila existenčný problém vyše 100 výrobcov zelenej elektriny, ktorí boli pre svoje nedoplatky voči Sociálnej poisťovni uvedení v zozname výrobcov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Týmto výrobcom malo právo na podporu doplatkom zaniknúť.

Sme veľmi radi, že sa poslanci v súvislosti s odstraňovaním takýchto likvidačných následkov nechali inšpirovať riešením, ktoré pripravila naša advokátska kancelária spolu so Slovenskou asociáciou fotovoltického priemyslu a OZE.

Situáciu týchto výrobcov novela vyriešila tak, že pokiaľ ku dňu jej účinnosti (t.j. ku 1.11.2020) uhradia svoje daňové a odvodové povinnosti, právo na podporu doplatkom im trvá naďalej, a to podľa pôvodných podmienok podpory. Novela tiež jednoznačne stanovuje, že doposiaľ inkasovaný doplatok takýto výrobca nevracia.

Novela pamätá aj na to, že od zverejnenia zoznamu Úradu spoločnosť OKTE pozastavila predmetným výrobcom vyplácanie podpory doplatkom. Táto podpora im má byť dodatočne uhradená do 60 dní od účinnosti novely.

Okrem odstránenia už vzniknutých likvidačných následkov, schváleným predpisom dochádza aj k podstatnej zmene charakteru spornej sankcie. V prípade nedoplatkov na daniach a odvodoch výrobcovi „po novom podpora doplatkom nezanikne úplne, ale len počas obdobia omeškania s plnením jeho daňových a odvodových povinností.

Pre všetkých výrobcov s právom na doplatok (nie len tých, ktorí sú uvedení v spomínanom zozname) je teraz kľúčové, aby do času účinnosti novely dôkladne preverili doterajšie plnenie svojich daňových a odvodových povinností a prípadné nedoplatky riadne uhradili.

Účinnosť tento predpis nadobudne 1.11.2020, samozrejme za predpokladu, že bude podpísaný pani prezidentkou.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články