Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

14 OKTÓBER 2017

PRELOMOVÉ ROZHODNUTIE V KAUZE BABIŠ

 

autor článku

Poláček & Partners

Je rozhodnuté. Ústavný súd sa dnes vo svojom prelomovom rozhodnutí veľmi jasne postavil na stranu Ústavu pamäti národa, keď konštatoval, že Najvyšší súd a Krajský súd v Bratislave vážne pochybili a svojimi rozhodnutiami porušili ústavné práva nášho klienta. Celá kauza sa tak vracia späť na krajský súd, ktorý bude viazaný závermi Ústavného súdu a bude musieť žalobu Andreja Babiša zamietnuť.

Závery ústavného súdu veru stoja za to. Ústav pamäti národa nemôže byť žalovaný v sporoch s bývalými príslušníkmi ŠTB. Svedecké výpovede bývalých príslušníkov ŠTB v týchto sporoch sú a priori nedôveryhodné. Bývalí príslušníci ŠtB nemôžu v sporoch vypovedať pokiaľ nie sú zbavení mlčanlivosti. Ústavný súd vyslovil aj niekoľko ďalších záverov týkajúcich sa pravidiel vedenia súdneho konania, ktoré pre ich vysokú právnu kvalitu budú istotne používané ako interpretačné pravidlá aj v iných prípadoch.

Takéto rozhodnutie sa nevyhlasuje každý deň. Sme veľmi potešení jeho vysokou právnou úrovňou. Čo je však možno ešte dôležitejšie, je jeho celospoločenský a kultúrny presah. Ústavný súd sa zastal základných princípov. História sa musí pomenovávať jej pravým menom. Súdy musia postupovať podľa zákona. Ako môže bežný človek požívať dôveru v právo a súd, ak sám súd toto právo nerešpektuje? Ak má právo ambíciu formovať správanie ľudí a prispievať k budovaniu právnej a spoločenskej kultúry, tak dnešné rozhodnutie tomu výrazne napomáha.

Robiť právo inak pre nás vždy znamenalo pracovať poctivo, systematicky a vytrvalo, s vždy jasne nastaveným hodnotovým kompasom. Týmto vyjadrujeme vďaku a uznanie aj Ondrejovi Krajňákovi, predsedovi Ústavu pamäti národa, ktorý odvážne stál za Ústavom pamäti národa a vždy sa snažil urobiť maximum pre ochranu pamäte nášho národa.

Rozhodnutie ústavného súdu prinieslo veľký mediálny záujem v dôsledku čoho vzniklo viacero zaujímavých spravodajských reportáží. O kauzu sa okrem slovenských a českých médií detailne zaujímala agentúra Reuters či Financial Times.

Vyjadrenie nášho partnera Pavla Poláčka pre ČT24 si môžete pozrieť tu (od 3:55).

Článok agentúry Reuters si môžete prečítať tu.

Kauze Babiš sa venovali aj Reportéri RTVS.


Zdieľať článok

Ďalšie články autora

Zobraziť všetky články